תכניות מצטיינים דו חוגיות

צרו קשר

מזכירות החוג: אורלית קיסר
שעות קבלה: א' - 11:30-14:30, ב'-ה' - 10:00-13:00
מדעי הרוח, חדר 46406
02-5883936, orlitk@savion.huji.ac.il

ראש החוג:  פרופ' יוסי מורי
yossi.maurey@mail.huji.ac.il
יועץ לתלמידי .B.A ו-.M.A: פרופ׳ יואל גרינברג
yoel.greenberg@mail.huji.ac.il

פרופ' דליה כהן (מאחור) ופרופ' רות כץ

 

תכנית מצטיינים למדעים המדוייקים ומוסיקה

לומדת פיזיקה אבל נושמת מוסיקה? מוקסם מההרמוניה של המתמטיקה? מנגנת להנאתך אבל שואפת לקריירה בהייטק? החוג למוסיקולוגיה באוניברסיטה העברית מציע מסלול לימוד יוקרתי וייחודי המשלב מדעים מדוייקים עם מוזיקולוגיה. כולל קורסים מיוחדים במדעי הרוח הדיגיטליים, ומלגות לימודים של עד 20,000 ₪!

התכנית פתוחה לתלמידי מדעי המחשב, מתמטיקה, פיזיקה וסטטיסטיקה ומדעי הנתונים. תלמידים מחוגים אחרים יישקלו בפניה מיוחדת (יש לכתוב לדוא"ל yoel.greenberg@mail.huji.ac.il). 

תכנית לימודים: התכנית כוללת לימודים דו-חוגיים עם מוסיקולוגיה, כאשר לתלמידי התכנית תוצע גם השתתפות בשני קורסים מיוחדים של מדעי הרוח הדיגיטליים שאינם פתוחים לרוב לתלמידי תואר ראשון. 

מלגה: תלמידי התכנית עשויים ליהנות ממימון יותר ממחצית שכר הלימוד. בשנת הלימודים הראשונה תינתן מלגה ע"ס 25% שכ"ל, ועבור תלמידים מצטיינים (ממוצע 90 ומעלה במוסיקולוגיה) תגדל המלגה ל-50% שכ"ל בשנה ב', ו-100% בשנה ג'. 

הלימודים בחוג מותנים במעבר מבחן קבלה ו/או השלמה של מכינת קיץ בתיאוריה מוסיקלית. בעלי תעודת בגרות במוסיקה פטורים ממבחן הכניסה. החוג למוסיקולוגיה יסייע במימון עלויות ההכנה למבחן. לפרטים צרו קשר עם פרופ' יואל גרינברג בכתובת yoel.greenberg@mail.huji.ac.il.

רוצים להכיר עוד כמה אנשים שהצטיינו במוסיקה ובמדעים?

פיתגורספיתגורס היה, כידוע, אחד האבות המייסדים של המתמטיקה, אבל הוא היה גם אחד הראשונים ששמו לב לקשר העמוק בין מתמטיקה למוסיקה. האגדה מספרת שפיתגורס עבר יום אחד ליד סדנה של נפח, ושמע הלמות פטיש בצלילים שהיו בהרמוניה זה עם זה. הוא נכנס לסדנה ושקל את הפטישים, וגילה שהפטיש הכבד, שמשקלו בדיוק כפול מהפטיש הקל, משמיע צליל שמכוון בדיוק אוקטבה מתחתיו. ואילו הפטיש האמצעי, שמשקלו פי אחד וחצי מזה הקל, משמיע מרווח של קווינטה. בין אם הנפח ההרמוני היה ונברא או שמא משל היה, פיתגורס ניסח את היחסים המתמטיים שמאפיינים את את המרווחים ההרמוניים השונים. 

קפלריוהאנס קפלר היה מהאסטרונומים החשובים בהיסטוריה. קפלר האמין במסורת עתיקה, שלפיה המוסיקה שלנו היא התגלמות אנושית של מוסיקה שמימית, "ההרמוניה של הספירות", שאותה משמיעים גלגלי השמיים בזמן סיבובם. בהתבסס על ההגיון הזה, קפלר השתמש בחוקי התנועה של כוכבי הלכת שאותם גילה, כדי להרחיב את הכללים של פיתגורס, ולהסביר אילו מרווחים הם קונסוננטיים. בכך, הוא הצליח לכלול את מרווח הטרצה המתוק, שהפך בתקופתו לנפוץ בהרבה ממה שהיה קודם.

הרשלוויליאם הרשל היה אחד האסטרונומים החשובים ביותר במאה ה-18, ובין גילוייו השונים נמנה גילוי כוכב הלכת אוראנוס, ועוד תרומות חשובות רבות. הרשל עסק גם בפיתוח כלי תצפית מדעיים, ותרם תרומה מכרעת להתפתחות הטלסקופ. אבל הרשל לא שלט בכלים מדעיים בלבד: לצד פעילותו כמדען, השתכר הרשל מנגינה ככנר וסולן בתזמורות מקצועיות. הוא היה גם מלחין פורה שהשאיר אחריו יותר ממאה יצירות. אחותו, קרולינה הרשל,  היתה אף היא אסטרונומית מובילה וזמרת מקצועית, והשניים גם הופיעו יחד לעתים תכופות.

 

איינשטייןאת אלברט איינשטיין אין צורך להציג, כמובן. איינשטיין היה כנר חובב לא רע, והמוסיקה תפסה מקום מרכזי בחייו. הוא שאף להשיג במדע שלו יופי ופשטות שמשקפים את ההרמוניה המוסיקלית. מסופר שניגן פעם עם הפסנתרן הדגול ארתור שנאבל, ולא הצליח להיכנס בזמן. הפסנתרן איבד סבלנות ושאל את המתמטיקאי הגדול - "אתה לא יודע לספור??"

מייהגיטריסט של קווין, בראיין מיי, מוכר לכולנו משורה של להיטים גדולים. מסתבר שמיי לא רק הסתופף עם הכוכבים שבלהקתו, ושלא רק במוסיקה היה עסוק במרקיורי. מיי מחזיק בדוקטורט באסטרופיזיקה מהאימפיריאל קולג', ואפילו פרסם מספר מאמרים בתחום.